Ce vă vine în minte când vorbim despre Thailanda? Punem pariu că mâncarea thailandeză este unul dintre aspectele care vă vor apărea prima dată în gând. Varietatea bucătăriei din Thailanda este uluitoare, de fapt, mâncarea thailandeză este renumită în întreaga lume. Cu toate acestea, mâncarea thailandeză poate fi savurată oriunde, deoarece restaurantul thailandez se află oriunde pe glob.
Dar, cel mai bine este în Thailanda, unde atmosfera se găsește doar în mijlocul comunităților locale. În plus, masa thailandeză implică, de obicei, o selecție de feluri de mâncare care sunt împărțite între familie și prieteni. Partea distractivă a împărțirii mâncării este că oferă o varietate tentantă de arome și texturi și creează o ocazie de convivialitate.

Mâncarea thailandeză își are originea în oamenii care au emigrat din provinciile din sudul Chinei în Thailanda de astăzi cu multe secole în urmă. Din punct de vedere istoric, bucătăria thailandeză a avut multe influențe Szechwan, deși, de-a lungul secolelor, multe alte influențe au afectat mâncarea thailandeză. Într-un trecut mai îndepărtat, călugării budiști au adus o notă indiană, iar statele musulmane sudice au influențat bucătăria din sudul Thailandei. Mult mai târziu, mâncarea thailandeză a fost influențată de bucătăria europeană după contactul cu misionarii portughezi și comercianții olandezi. În această perioadă au existat chiar și unele influențe din partea japonezilor. Astăzi, mâncarea thailandeză este proprie, cu un amestec special și unic al celor 5 gusturi: dulce, acru, amar, sărat și picant.
Principala caracteristică a mâncării thailandeze este că fiecare masă ar trebui să cuprindă patru zone gustative fundamentale: picant, dulce, acru și sărat. Condimentele provin de la ardei iute, iar dulceața de la zahărul din trestie de zahăr sau de palmier. Sucul de tamarind sau de lămâie asigură aciditatea, în timp ce gustul sărat provine dintr-o varietate de ingrediente, cum ar fi sosul de soia, sosul de pește sau pasta de creveți. Așadar, iată o notă secundară pentru vegetarieni, deoarece aceștia trebuie să știe că unele feluri de mâncare pot conține sos de pește sau pastă de creveți, cu alte cuvinte, sunt non-vegetariene. Și, fără îndoială, gastronomia thailandeză este diversă din punct de vedere regional, fiecare dintre cele cinci regiuni ale regatului având bucătării distincte, iar în unele cazuri zone mici și chiar orașe individuale dintr-o zonă fiind cunoscute pentru specialitatea lor. Și, bineînțeles, este un lucru pe care turiștii nu trebuie să-l rateze!
Thailanda este o țară mare, cu o geografie diversă, ceea ce a dus, de-a lungul anilor, la apariția unor diferențe regionale în ceea ce privește stilul său de bucătărie. În prezent, există 4 stiluri distincte de gătit în Thailanda.

Regiunea Nord
În nordul Thailandei se gătește în general mai blând decât în restul țării, se preferă orezul lipicios, care, în mod tradițional, se frământă cu degetele pentru a forma bile mici. Există o influență puternică din partea Birmaniei vecine, cu mâncăruri populare precum Kaeng Hang Le, un curry de porc aromat cu ghimbir, turmeric și tamarind.
Regiunea Nord-Est
Mâncarea din nord-est este influențată de Laos; de regulă, mâncarea este foarte condimentată, iar orezul lipicios și lipicios este baza preferată pentru mâncărurile din nord-est. Deși există o mulțime de preparate din carne, din punct de vedere istoric, carnea era rară în sate, iar principala sursă de proteine erau creveții și peștele de apă dulce. Aceștia erau adesea fermentați pentru a le crește durata de conservare.
Regiunea Centrală
Regiunea centrală oferă o bucătărie care se află la jumătatea distanței dintre nord și sud, deși orezul parfumat Jasmine este preferat varietății lipicioase. Ceea ce face ca bucătăria din regiunea centrală să fie specială este faptul că aici se găsește bucătăria regală. Acest tip de gătit care își are originea în palatul regal implică mese mult mai elaborate, puse laolaltă cu tehnici complexe. Este mai mult o formă de artă decât o simplă bucătărie obișnuită.
Regiunea Sudică
Bucătăria thailandeză din sud este cea mai populară în afara Thailandei, deoarece este principala regiune turistică a țării. În bucătăria din sud se folosește mult mai mult laptele de cocos în multe feluri de mâncare. Nuca de cocos înlocuiește Ghee pentru prăjire și se folosesc foarte mult fructele de mare în mâncăruri. Aperitivele din sud folosesc foarte multe caju de pe plantațiile locale și pulpa de nucă de cocos ca un condiment standard.








Bucătăria thailandeză este bine cunoscută pentru gustul, aroma și culorile sale vibrante. O mare parte din ceea ce face ca mâncarea thailandeză să fie o delicatesă este reprezentată de numeroasele condimente și ierburi proaspete pe care thailandezii le folosesc în rețetele lor. Ne vom lua ceva timp astăzi pentru a trece în revistă unele dintre cele mai comune condimente, astfel încât să înțelegeți și să apreciați natura sofisticată a bucătăriei. Să începem?




Scorțișoară (Ob-choey)
Toată lumea cunoaște scorțișoara, deoarece este unul dintre cele mai populare condimente din lume. Thailandezii nu folosesc scorțișoara așa cum o fac occidentalii. Deși conferă un pic de dulceață, thailandezii o folosesc pentru a condimenta supele și tocănițele, cum ar fi supa pa-loe și tocănița de vită înăbușită. Scorțișoara poate ajuta la combaterea epuizării de căldură, ceea ce o face condimentul perfect pentru Thailanda.
Rădăcină de coriandru (Rak-pak-chee)
Coriandrul este o altă plantă comună pe care oamenii o folosesc peste tot în lume ca garnitură, dar nu atât de multe culturi folosesc rădăcina plantei pentru a găti. Thailandezii macină rădăcina într-un mortar pentru a face o pastă. Gustul și aroma care se ridică din rădăcina de coriandru sunt cele care dau gustul uimitor multor supe din Thailanda.
Semințe de coriandru (Look-pak-chee)
It isn’t only the root of this plant that Thai people use for cooking. The seeds are used as well. Chinese people have been using coriander seeds as a spice for centuries, and it’s not hard to see why. Its earthy and nutty flavor along with its unique aroma and slight heat make the spice a great marinade for red meat. People also use these seeds as the base for several curries, including panang and massaman, both of which are known to be some of the best curries in the world.
Chimen (Yee-rah)
Cumin has a strong and distinct flavor. Its aroma is valued in cuisines throughout the world. In Thai cuisine, cumin seeds are roasted, pounded, and then mixed with curry paste to enhance the flavor. They are an essential part of red, green, and yellow curry.
Ardei iute uscat (Prik-haeng)
Thai food is known for its heat and spice, so it’s not hard to see why dried chilies will be on the list. Thai people use chili on everything, from curry and stir-fries to soups. In fact, they even sprinkle it on top of noodles to give it some extra kick!
Galangal (Kha)
The famous tom kha gai, or chicken and galangal soup, is one of the most famous dishes with galanga in Southeast Asia – perhaps even in the world! The root plant is related to ginger, which explains why it has somewhat similar flavors. The major difference between ginger and galangal is that the latter has a much more complex and mild flavor compared to ginger.
Ghimbir (Khing)
Ginger has a spicy taste and is often used as a natural remedy to cure indigestion. Much of how Thai people use ginger is borrowed from traditional Chinese cooking, as ginger is usually found as a topping in congee, steamed fish, and Chinese vinegar-based sauces.
Usturoi (Kra-tiam)
Usturoiul este unul dintre, dacă nu chiar cel mai popular ingredient din bucătăria thailandeză. Este inclus în fiecare fel de mâncare prăjită, zdrobit și inclus în bazele de supă și în pastele de curry, consumat proaspăt cu alimente grase și chiar prăjit și adăugat ca garnitură la mai multe feluri de mâncare. Usturoiul este un ingredient crucial pe care îl puteți găsi în orice bucătărie regională thailandeză.
Boabe de piper verde (Prik-thai-orn)
Young green peppercorns are slightly crunchy, aromatic, and they pack quite a bit of heat. They look like a kind of green berry, but if you pop one of these in your mouth expecting a sweet taste, you’re in for an unpleasant surprise. Thai people usually use green peppercorn as an ingredient for stir-fried dishes such as pud-kee-mao and choo-chee.
Busuioc sfânt (Bai ka-prow)
Busuiocul thailandez sau busuiocul sfânt este ingredientul principal al unuia dintre cele mai faimoase feluri de mâncare din lume – pad kra pao. Aroma și aromele distincte fac din acest tip de busuioc adaosul perfect pentru orice tip de mâncare înăbușită care există. De asemenea, thailandezii presară frunze proaspete de busuioc deasupra supelor și curry-urilor pentru a le da un pic de aromă.
Lemongrass (Takhrai)
Lemongrass este o plantă populară pentru gătit și este folosită într-o gamă largă de rețete alimentare. Este comună în mâncărurile asiatice și se găsește cel mai des în bucătăria thailandeză. Deoarece este destul de fibroasă și poate fi chiar lemnoasă, este mai bună atunci când este tocată fin. La fel ca la frunzele de dafin, dacă folosiți bucăți mai mari, îndepărtați-le înainte de servire.
Frunze de lămâie Kaffir (Makrut lime)
Frunzele de lămâie kaffir sunt o frunză asiatică aromatică folosită cel mai des în rețetele thailandeze, indoneziene și cambodgiene. Au o aromă condimentată de citrice care este mult mai ușoară și mai zemoasă decât frunza de dafin sau frunza de curry. Sunt perfecte pentru a ridica un bulion pe bază de nucă de cocos sau un curry de pește parfumat.
Dacă gătiți orice fel de mâncare thailandeză sărată, există o șansă de 99% ca lista de ingrediente să conțină fie sos de pește, fie sos de soia. Începătorii în materie de mâncare thailandeză ar putea crede în mod eronat că aceste două preparate se pot înlocui unul cu celălalt, dar acest lucru nu este adevărat în multe cazuri. Citiți mai departe pentru a afla diferența dintre sosul de pește și sosul de soia.


În ceea ce privește aspectul, ambele sunt două nuanțe diferite de maro. Sosul de soia standard are o culoare maro închis intens și este opac. Sosul de pește are o nuanță mai deschisă de maro și este limpede, fără a avea opacitatea sosului de soia.
Ambele sosuri miros mult diferit unul de celălalt. Sosul de pește are mirosul cel mai distinct, iar unii oameni îl găsesc respingător. Este o aromă incredibil de pescărească. Este important să subliniem că sosul de pește nu are nici pe departe un gust la fel de puternic precum miroase.
Sosul de soia are o aromă mai plăcută, dar totuși distinctă, pe care nu o poți descrie cu ușurință. Este un fel de grâu prăjit amestecat cu miso. Este cu siguranță un miros care îți rămâne întipărit în minte, dar nu în felul în care o face mirosul sosului de pește.
Profil de gust
Gustul sosului de pește poate fi descris ca o aromă strălucitoare, sărată, care accentuează gustul altor ingrediente. Nu este nici pe departe atât de puternic la gust pe cât miroase.
Gustul sosului de soia este un tip diferit de sărare, cu o notă mai mult de umami și o ușoară dulceață. Complexitatea gustului este și mai mult încurcată de faptul că există mai multe tipuri de sos de soia.
Utilizări pentru sosul de pește în mâncarea thailandeză
Sosul de pește are același rol ca sarea și piperul în mâncarea occidentală, fiind un condiment folosit pentru a condimenta mâncărurile. Multe rețete cer adăugarea de sos de pește în timpul gătitului.
Cu toate acestea, practic la fiecare restaurant și stand de mâncare din Thailanda, veți găsi o sticlă de sos de pește lângă masă pentru a vă condimenta felul de mâncare după bunul plac. Mulți thailandezi preferă să adauge mai mult sos de pește la mâncărurile lor pentru ca acestea să nu aibă un gust insipid, exact în același mod în care ați putea adăuga puțină sare și piper la un fel de mâncare gata preparat pentru a-i îmbunătăți gustul.
Este important să vă amintiți că mâncarea thailandeză este o combinație de sărat, acru, dulce și picant. Aceste patru arome fundamentale reprezintă baza majorității mâncărurilor. Sosul de pește asigură elementul sărat.
Utilizări pentru sosul de soia în mâncarea thailandeză
Există de fapt mai multe tipuri de sosuri thailandeze folosite în mâncarea thailandeză în scopuri diferite. Fiecare dintre ele are gusturi și texturi ușor diferite. Thailandezii numesc sosul de soia “see ew”.
Sos de soia subțire – un sos destul de sărat, cu o consistență subțire.
Sos de soia ușor cu ciuperci – similar cu sosul de soia subțire, dar îmbogățit cu ciuperci chinezești pentru un plus de umami.
Sos de soia negru – o textură groasă ca melasa, cu o aromă intensă, bogată în umami și o ușoară dulceață.
Sos de soia dulce – cu o textură similară cu cea a sosului de soia negru, dar mult mai dulce. Adesea folosit în mâncăruri amestecate sau ca sos pentru scufundări.
Ingredientul esențial, sosul de stridii
Sosul de stridii ar trebui să fie un ingredient de bază în bucătăria ta thailandeză, iar Mae Krua este una dintre cele mai bune mărci disponibile, deoarece este fabricat din extract de stridii autentic, nu din imitație. Gustul său intens sărat și textura catifelată, adaugă o culoare maro frumoasă tăițeilor și legumelor în amestec.